Operátori a spoločenská zodpovednosť

Spoločenská zodpovednosť firiem vychádza z filozofie, ktoré si postupne osvojujú nielen zahraničné korporácie, ale aj domáce spoločnosti. CSR - Corporate Social Responsibility, alebo teda SZF vo svojej podstate znamená, že ak firma pôsobí v nejakom prostredí, mala by do neho v nejakej forme vrátiť časť svojich ziskov. Či už investuje do prírody, nových ekologickejších technológií, podporí školstvo, mládež, kultúru, šport, vždy a stále to budú peniaze, ktoré firma zarobila vďaka tomu, že je práve tam kde je a robí to čo robí.

Pozitívne na tom je, že korporácie sa v poslednej dobe, resp. od doby, kedy pravicová vláda začala masívne podporovať tretí sektor - neziskové organizácie (obľúbená anglická skratka je v tomto prípade NGOs - Non Govermental Organisations) naozaj začali v tejto oblasti konať. V zahraničí sa pod touto skratkou nachádza väčšina organizácií, ktorých cieľom nie je vytvárať zisk, ale uskutočnovať rôzne neziskové aktivity (napr. aj ochraňovať zvieratá, prírodu či kultúrne dedičstvo). U nás sa darí väčšinou organizáciám, ktoré majú nadštandardné kontakty, či už na vládu, ministerstvá alebo cez iné kontakty na ambasády, alebo priamo kontakty v korporáciách. Ak ste však malí, na okraji, z malého mesta, nemáte kontakty v médiách, tak sa vám maximálne môže stať, že zaujmete svojim projektom alebo projektíkom niektoré z PR oddelení TOP firiem, ktoré podobné projekty často prevádzkujú. Prečo ich prevádzkujú PR oddelenia? Pretože v dnešnej dobe sa proste nemôže stať, aby sa s tým ktorým projektom niekto niekde nepochválil. A keďže tvorbu dobrého mena a imidžu firmy majú na starosti PR oddelenia, nuž sa starajú aj o komunikáciu tejto časti aktivít svojho zamestnávateľa.
Zlé je, keď si niekto pomýli CSR projekt s reklamou na svoj produkt. Ešte pochopím firmy, ktoré si založia na podobné aktivity nadáciu, ktorú samozrejme pomenujú po firme, že však keby niekto niekde písal o aktivitách nadácie, nech máme o pár článkov v monitoringu viac. Vo finále, na konci roka, bude aj tak záležať len na tom, koľkokrát nám spomenuli firmu a málokoho bude zaujímať, čo sa skutočne dialo a deje. Česť výnimkám.

Ako sa to robí dobre:
Vymeňte starý mobil za nový a podporte dobrú vec:
Už len do konca septembra môžete odovzdať svoj nepoužívaný mobil na predajných miestach Orangeu a pomôcť tak okrem životného prostredia aj autistickým deťom. V pravidelnej ekologicko-charitatívnej súťaži „Vymeňte mobil za pomoc“ Orange za každý odovzdaný mobil venuje 1 euro Autistickému centru Andreas.

http://bit.ly/1bDqCP2

Tiež zaujal tento nápad:
O2 chce s pomocou žiakov základných a stredných škôl zvýšiť svoj príspevok do verejnej zbierky na podporu charitatívneho programu Srdce pre deti. Pre celé triedy O2 pripravilo súťaž, ktorej cieľom bude vyzbierať do konca októbra čo najväčší počet starých mobilov. Za každý odovzdaný mobil O2 prispeje 1€ do verejnej zbierky na pomoc deťom v núdzi a prvé tri najúspešnejšie triedy zase pre seba získajú super ceny – tablety pre celú triedu, SIM karty s kreditom alebo zaujímavý technologický workshop.

http://bit.ly/18SIQen

Nápad, za ktorým je príbeh:
Pred 100 rokmi by boli Nepočujúci hviezdy, ale môžu byť nimi pre nás aj dnes – odznie v tohtoročnej kampani Telekomu Láska nepotrebuje zvuk, v ktorej účinkujú nepočujúci herci z divadla Tiché iskry. Spot vznikol pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného týždňa Nepočujúcich (23. – 29. septembra 2013), ktorý má za cieľ upozorniť verejnosť na prítomnosť Nepočujúcich medzi nami.

http://bit.ly/1aQgvU2

 

Tags: CSR

About the author

Who‘s behind this

Erik Cziria

Erik Cziria

Owner

cziria @ creationandmotion.com

Phone: + 421 (0)903 443 534